HALLITUS POTKII TAIDE- JA KULTTUURIALAA!

Hallitus kaavailee työttömyysturvan suojaosan poistoa. Suojaosa on tällä hetkellä 300€. Nyt tämä suojaosa ollaan poistamassa kokonaan.

Suojaosa tarkoittaa sitä osaa palkasta, jonka voi tienata, ennen kun palkka vaikuttaa työttömyysturvaan. Eli saat tienata 300€ ennen kuin palkka vaikuttaa tukiin.

Suojaosan poisto tarkoittaa käytännössä jopa 150€ leikkausta toimeentuloon kuukaudessa. Samaan aikaan kun leikataan myös muita tukia, taide- ja kulttuurialan toimijat vajoavat entistä syvempään toimeentulokuoppaan.

Taide- ja kulttuurialalla on ihan normaalia, että työttömyysjaksoja tulee. Apurahoja ei välttämättä joka vuosi saa ja projektit voivat kestää lyhyitäkin aikoja. Tienestit voivat olla todella pieniä. Suojaosa on mahdollistanut paremmin oman ammatin harjoittamista ja suojaosalla on ollut positiivisia vaikutuksia ihmisten toimeentuloon ja työntekoon.

Samaan aikaan ollaan leikkaamassa myös apurahoista 125 miljoonaa euroa. Lisäksi mm. asumistuen leikkausket. Taide- ja kulttuuriala tulee kärsimään leikkauksista kohtuuttomasti ja vaikeuttaa alan ammattilaisten toimeentuloa entisestään!

Kulttuuriala ja erityisesti taideala on ollut pitkään rahoituskuopassa. Vasemmisto on vaatinut pitkään kulttuuribudjetin nostoa 1% BKT:stä heti ja pitkällä aikavälillä 2%:iin. Pitääkin odottaa 4 vuotta, että tulee edes mahdollisuus tehdä taide- ja kulttuurialan eteen mitään parantavia toimia.