MITEN TÄHÄN LOPULTA TULTIIN

Aluevaalit ovat jo loppusuoralla ja haluaisin kertoa omasta matkastani kuntavaaleista tähän päivään.

Aluevaaleihin valmistautuminen alkoi kuntavaalien jälkeen todella nopeasti. Kuntavaalien siirto, nopea kesäloma ja paluu työelämään kesäloman jälkeen olivat yksi kiireisimpiä aikoja, mitä pitkiin aikoihin on ollut.

Olin jo kerennyt olla jonkin aikaa Oulun Vasemmiston tiedotusvastaavana kun aloitimme lokakuussa toden teolla tekemään aluevaalikampanjaa. Kuntavaalit viime kesänä olivat ensimmäiset vaalit, joihin osallistuin ja tästä innostuneena lähdin myös itse ehdolle aluevaaleihin. Vaikka olinkin seurannut soteuudistuksen eri vaiheita sivusta jo peräti vuosikymmenen, aluksi ajatukseni oli, etten ota aktiivista roolia oman kampanjointini suhteen. Vaali-into kuitenkin nousi kun KSL:n ja Vasemmistoliiton politiikkakoulussa sain valtavan määrän ajankohtaista tietoa hyvinvointialueista ja sen tekemisestä sekä toteuttamisesta eduskuntatasolla. Varsinainen vaalikuume alkoi, kun vieraaksi saapui Aino-Kaisa Pekonen ja Hanna Hänninen. Mikä päivä se olikaan ja millaisen määrän tietoa yhden päivän aikana sainkaan!

Osan Oulun omista vasemmistolaisista tunsin jo entuudestaan, mutta nyt olen päässyt tutustumaan kaikkiin ehdolla oleviin paremmin. Ja mikä valtava määrä tietoa ja taitoa tässä porukassa onkaan – varsinkin kun puhutaan hyvinvointialueesta. Tunnen olevani etuoikeutettu, että olen saanut olla mukana teidän kanssa kampanjoimassa.

Olen päässyt mukaan kokouksiin, valiokuntiin, paikallisjärjestön ja piirin toimintaan, ja ollaan me välillä tehty ihan muutakin kuin puhuttu sotesta. Aloitimme viime vuoden puolella vasemmistoliitossa yhdessä Pohjois-Pohjanmaan piirin kanssa järjestämään työpajoja, joiden tarkoituksena on saada ihmisiä mukaan osallistumaan toimintaan kanssamme.

Kerkesimme pitämään ennen joulua myös yhteensä seitsemän Sote-kahvilaa ja yhdeksän grillikiertue -tapahtumaa. Itse olin mukana etenkin sotekahviloissa ja oli ilo kuunnella eri asiantuntijoita sotepalveluiden nykytilasta ja miten niitä voitaisiin kehittää. Joka päivä etsin yhden pienen opin lisää joko kuuntelemalla, lukemalla, kysymällä, puhumalla ja joskus ihan vain mielikuvitusta käyttäen ja tarkistin, onko näistä mielen visioista mihinkään. Huomasin, että osaa jo toteutetaan, osasta sain kuulla jälkikäteen, etten ollut ainoa, joka samaa asiaa oli miettinyt.

Joulun ja uuden vuoden jälkeen alkoi kova vaalityö somen parissa. Tapahtumia ei enää voinut järjestää turvallisesti, joten keskityimme tekemään työtä somekanavien kautta. Ai niin. Samaan aikaan, kun kampanjoitiin, oli meidän yksi isoista hankkeista, nettisivujen uusiminen käynnistynyt ja tuli vuoden vaihteen jälkeen valmiiksi.

Olen tässä vuoden ja kampanjan aikana tutustunut useaan mahtavaan ehdokkaaseen myös somepalstoilla, viestitellen ja seuraamalla heidän omaa kampanjointiaan. Vaikka välillä keskustelut on ollut kiivaita, on näistä aina tarttunut jotain oppia mukaan.

Olen ollut Mereltä Tunturille podcast -haastattelussa, youtube -livekeskustelussa, nuorten vaalipaneelissa, jossa viiden puolueen ehdokkaille esitettiin varsin kiperiä kysymyksiä hyvinvointialueesta ja nuoriin liittyvistä asioista. Paneelin jälkeen sain ilokseni kutsun kahville kanssaehdokkaiden Tanjan ja Sonjan kanssa. Keskustelua olisi jatkunut varmaan iltaan asti ja toivottavasti joskus päästään uudestaan kahvittelemaan.

On ollut mielenkiintoista kuunnella erilaisia näkemyksiä, miten muiden ehdokkaiden mielestä asiat tulisi hoitaa ja palvelut rakentaa. On myös ollut surullista huomata, ettei osaa kiinnosta hyvinvointialueen ensisijaiset tehtävät ollenkaan.

KSL:n politiikkakoulu on ollut antoisa paikka. On ollut ilo tutustua eri puolilla vaikuttaviin vasemmistolaisiin ja heidän kautta olen oppinut valtavasti, no oikeastaan kaikesta!

Olen lyhyessä ajassa päässyt erilaisiin luottamustehtäviin, ensin kuntavaalien jälkeen tarkastuslautakunnan varajäseneksi, Oulun Vasemmistoliiton tiedotusvastaavaksi, Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston piirihallituksen varajäseneksi ja nyt olen ehdolla aluevaltuuston luottamustehtävään.

Pakko sanoa, että viimeinen vuosi on ollut haipakkaa ja välillä ollut todella rankkaa ja kiireistä, mutta olen oppinut ja nauttinut jokaisesta hetkestä.

Sunnuntain tuloksesta riippumatta olen kiitollinen huikeasta vuodesta! Kaikesta, mitä viimeisen vuoden aikana on kerennyt tapahtua tahdon kiittää KSL:n kouluttajia, politiikkakoulun kavereita, Oulun Vasemmistoliiton jäseniä ja läheisiä tuesta ja avusta. Te olette mahtavia. Kaikille Vasemmistoliiton ehdokkaille haluan toivottaa menestystä vaaleihin!

Muistakaa myös käydä äänestämässä tasa-arvoisten sosiaali- ja terveyspalveluiden puolesta tulevana sunnuntaina, jos et vielä ei ole käynyt! Nämä vaalit ovat todella tärkeät vaalit, vaikka nyt voikin tuntua ihan muulta.

And special thanks goes to Mike Watson! I’m waiting that we get to the next workshop. I already have a great idea for that.