TULEVAISUUDEN KAUPUNGINOSA

Paikallislehden uutinen, marraskuu 2030, Oulu:

“Ouluun ollaan rakentamassa uutta lähijunaverkostoa. Raidekilometrejä rakennetaan seuraavan 20 vuoden aikana reilut 150. Raideliikenteen tueksi alueiden välinen poikittaisliikenne järjestetään busseilla. Raideliikenteen rakentamisessa ensimmäisenä vaiheena ovat päälinjat, jolla yhdistetään reuna-alueet osaksi keskustaa.”

Uutinen ei ole vielä Kalevassa, mutta voisi olla, jos vain haluamme. Millainen kaupunki Oulu ja sen alueellisten liikennekeskusten ympärille rakentuvat asuinympäristöt sitten olisivat? Tässä oma visioni tulevaisuuden kaupunginosasta:

Aseman läheisyydessä on kauppa-alue, josta löytyy mm. pieniä erikoisliikkeitä, galleria, kahviloita, ravintoloita, apteekki sekä hävikkiruoan lajittelu- ja jakelupiste. Asemalla sijaitsee pyöräparkki, josta citypyörän voi ottaa käyttöön walttikorttia vilauttamalla. Asemalta saat helposti vuokrattua myös auton lyhyeeseen tarpeeseen.

Kerros- ja rivitaloja löytyy niin aseman läheltä kuin pyörämatkan päässä. Asuintalot kaavoitetaan useammin ilman autopaikkaa, jolloin rakennuskustannukset ovat pienemmät. Helppo liikkuminen kaupunginosien välillä julkisella liikenteellä ja kattavalla pyöräbaanaverkostolla on järjestetty niin, ettei omalle autolle ole välttämätöntä tarvetta. Omakotitaloille on varattu omat tontit parin kilsan päähän.

Hyvinvointikeskus ja päivystyspalvelut ovat aseman läheisyydessä. Hyvinvointikeskuksen yhteydestä löytyy Mieleni terveys -piste, joka tarjoaa matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita kaikenikäisille.

Päiväkoti, ala-aste löytyvät läheltä ilman pitkiä koulumatkoja, kuten myös yläkoulu sekä toisen asteen koulut. Yläkoulusta löytyy myös iltapäiväkerhot ja tilat eri harrastuksille. Luokkatilat on mahdollista varata myös muuhun käyttöön ja talossa on toimintaa aamusta iltaan.

Puisto on kävelymatkan päässä, jossa on pieniä tapahtumia varten suunniteltu tila sekä esiintymislava yhdistysten ja muiden tapahtumajärjestäjien käyttöön. Puiston maamerkkinä toimii julkinen taideteos, joka on toteutettu prosenttiperiaatteen mukaisesti. Ulkoilureitit ja kaupunkiluonto ovat kaikkien saavutettavissa.

Asuinalueiden läpi kulkeva citybussi tarjoaa kyydin urheilukeskukseen, josta löytyy tilat eri lajeille kuin myös talven tapahtumille.

Puiston läheisyydessä toimii monitoimitalo asukkaiden omana olohuoneena niin nuorille, perheille, senioreille kuin muille alueen asukkaille ja yhteisöllisille toimijoille. Monitoimitalon olohuoneesta löytyy piste, josta saa apua nettihakemusten tekemiseen niin kelalle, verottajalle, TE-keskukseen kuin muihin palveluihin. Monitoimitalossa toimii myös urheiluvälinelainaamo, kirjasto ja sen nettipalvelut.

Keskuksen läheltä löytyy iso yrityspuisto. Lähialueille suunniteltu fossiilittoman energian ja kiertotalouden innovaatiokeskus tarjoaa hyvän näkymän uudelle teollisuudelle ja vaikutus näkyy alueella hyvinä työllisyysnäkyminä. Toisella puolella asemaa pääsee tutustumaan Oulun suurimpaan kasvihuoneeseen, jossa tuotetaan mm. lähikouluissa tarjoiltavaa lähiruokaa.

Kestävällä tavalla rakennetut ja sisäilmaltaan terveet julkiset tilat lämpenevät bioenergialla ja maalämmöllä, sähköä tuotetaan myös aurinkoenergialla. Kiertotalous on ottanut jo suuria harppauksia eteenpäin, jonka ansiosta alueen hiilijalanjälki on tippunut merkittävästi.

Kaikki palvelut sekä tilat on suunniteltu esteettömäksi.

Nyt on lupa unelmoida, mutta unelmoidaan kaikkien hyväksi – ei harvojen! Kun on kuva kokonaisuudesta, on helppo alkaa suunnittelemaan kestävää ja oikeudenmukaista tulevaisuutta. Loppujen lopuksi kaikki riippuu halusta – tieto ja tekniikka meillä on jo valmiina.